Η μύτη του κρασιού

Η πιο «πρωτόγονη» αίσθηση του ανθρώπου, η όσφρηση, είναι η πλέον παραμελημένη από τις υπόλοιπες τέσσερις. Παρόλο που συναντάται ως η πιο οικεία, εύχρηστη και χρήσιμη στη φύση των περισσότερων ζώων, τουλάχιστον των θηλαστικών, στον άνθρωπο βρίσκεται αλλοτριωμένη και εκφυλισμένη και έχει απομακρυνθεί τόσο από τον πραγματικό της ρόλο, όσο και από το πεδίο του […]

Η μύτη του κρασιού Read More »

Οπτική εκτίμηση του κρασιού. Τα χαρακτηριστικά που αναζητούμε.

Στα μάτια ενός έμπειρου δοκιμαστή η όψη του κρασιού και τα επιμέρους στοιχεία της δίνουν συχνά ένα δυσανάλογα μεγάλο και ενδιαφέρον πλήθος πληροφοριών. Για την οπτική εκτίμηση του κρασιού απαιτείται κατάλληλος φωτισμός και λευκό φόντο, που στην ανάγκη μπορεί να είναι ακόμα και ένα κομμάτι λευκό χαρτί, ή ένα λευκό τραπεζομάντιλο πίσω από το ποτήρι,

Οπτική εκτίμηση του κρασιού. Τα χαρακτηριστικά που αναζητούμε. Read More »

Mηλογαλακτική ζύµωση

Η µηλογαλακτική ζύµωση λαµβάνει χώρα µετά την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύµωσης και αφορά την αποικοδόµηση του µηλικού οξέως σε γαλακτικό οξύ και διοξείδιο του άνθρακα, µε βάση τη δραστηριότητα, πλέον, του µηλογαλακτικού ενζύµου που καθοδηγεί το µεταβολισµό των γαλακτικών βακτηρίων, ιδιαίτερα του είδους Oenococcus oeni. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ό,τι τα γαλακτικά βακτήρια αναπτύσσουν ένα

Mηλογαλακτική ζύµωση Read More »

Καλύτερη φυσική κατάσταση για όσους πίνουν λίγο κρασί στα 45

Λίγο κρασί μέρα παρά μέρα μπορεί να βελτιώνει την φυσική κατάσταση στην μέση και στην τρίτη ηλικία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Παραδόξως, η πλήρης αποφυγή του αλκοόλ φαίνεται να ασκεί αντίθετη δράση, με τους μεσήλικες και ηλικιωμένους που δεν πίνουν καθόλου να είναι πιο δυσκίνητοι. Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από διεθνή μελέτη κατά την

Καλύτερη φυσική κατάσταση για όσους πίνουν λίγο κρασί στα 45 Read More »

Ουσία στο κόκκινο κρασί βελτιώνει τη μνήμη

Μία ουσία του κόκκινου κρασιού που πιστεύεται ότι παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, μπορεί να ωφελεί σημαντικά και τη μνήμη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπέρβαροι ενήλικες που έπαιρναν επί έξι μήνες διατροφικά συμπληρώματα της ουσίας ρεσβερατρόλη, είχαν καλύτερη βραχυχρόνια μνήμη απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους που πήραν μία ανενεργό ουσία.

Ουσία στο κόκκινο κρασί βελτιώνει τη μνήμη Read More »

Κόκκινο κρασί: το κλειδί για την αντιγήρανση και την υγεία!

 Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το όπλο για την αντιγήρανση δεν είναι μια ένεση ούτε μια κρέμα που κάνει θαύματα, αλλά ένα ποτήρι κόκκινο κρασί! Σύμφωνα με έρευνες, το κόκκινο κρασί είναι ένα από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά, το οποίο καταπολεμά τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη γήρανση και τις ασθένειες που σχετίζονται

Κόκκινο κρασί: το κλειδί για την αντιγήρανση και την υγεία! Read More »

Η μέτρια κατανάλωση κρασιού ωφελεί τα νεφρά

Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν λιγότερο από 1 ποτήρι κρασί την ημέρα είχαν 37% χαμηλότερη εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου κρασί. Η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί ενδεχομένως να διατηρεί υγιή τα νεφρά και να προστατεύει την καρδιά ασθενών που ήδη πάσχουν από νεφρική νόσο, σύμφωνα μα ευρήματα

Η μέτρια κατανάλωση κρασιού ωφελεί τα νεφρά Read More »

Οινοποίηση στην Αρχαία Ελλάδα

Στο βάθος των προϊστορικών χρόνων χάνονται τα ίχνη της αμπέλου. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τη μυθολογία την έφερε ο Βάκχος από τις Ινδίες. Από τον ελλαδικό χώρο η καλλιέργεια της αμπέλου επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη.Από τα είδη της αμπέλου (γένος Vitis) χρησιμοποιείται κυρίως το είδος Vitis Vinifera, και από αυτήν προέρχεται η τεράστια ποικιλία

Οινοποίηση στην Αρχαία Ελλάδα Read More »

Το πετιμέζι

Πετιμέζι ονομάζεται το παχύρρευστο προϊόν που παράγεται από το μούστο των σταφυλιών μετά από βράσιμο, χωρίς βέβαια να έχει προηγηθεί η αλκοολική ζύμωση. Είναι προϊόν που χρησιμοποιείται στην μαγειρική αλλά σε πολλές περιοχές, κυρίως της επαρχίας, οι κάτοικοι συνηθίζουν να το πίνουν ως σφηνάκι το πρωί καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι πλούσιο σε ενέργεια, σίδηρο

Το πετιμέζι Read More »

Με καλούς οιωνούς ξεκινά η φετινή συγκομιδή των σταφυλιών σε Λαυρεωτική και Μεσόγεια

Η ποικιλία Σαββατιανό Με φιλοδοξίες για μια χρονιά αντάξια της περσινής από πλευράς ποιότητας αλλά και καλύτερης σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα, ξεκινά ο φετινός τρύγος σε Λαυρεωτική και Μεσόγεια.Η φετινή παραγωγήΗ ποιότητα των σταφυλιών σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα βρίσκεται σε καλά επίπεδα. Η δροσερή και βροχερή άνοιξη καθώς και το άνυδρο,

Με καλούς οιωνούς ξεκινά η φετινή συγκομιδή των σταφυλιών σε Λαυρεωτική και Μεσόγεια Read More »

Tι είναι η έξυπνη κούπα του φιλοσόφου Πυθαγόρα (βίντεο & εικόνες)

Η «κούπα του Πυθαγόρα» ή η «δίκαιη κούπα» είναι είναι μια ανακάλυψη του Πυθαγόρα για να πίνει με μέτρο το κρασί του αλλά και για να σερβίρει τους μαθητές του, υπερτονίζοντας την έννοια του μέτρου και των ορίων. Η ιδέα του Πυθαγόρα ήταν απλή: Έπρεπε να περιοριστεί η απληστία στο ποτό! Πώς θα γινόταν αυτό;

Tι είναι η έξυπνη κούπα του φιλοσόφου Πυθαγόρα (βίντεο & εικόνες) Read More »

Ο τρυγος στα Μεσογεια μιας αλλης εποχης, με τους πατηταδες, τις στροφυλιες και τις σουστες με τα κοφινια

Το συνεταιριστικό οινοποιείο (παρακράτημα) του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Κερατέας τη δεκαετία 1950 «Λίγες ημέρες πριν από την πρώτη Σεπτεμβρίου, τα υπόγεια των σπιτιών είχαν αδειάσει από τα βαρέλια. Όλα ήταν αραδιασμένα στην αυλή και περίμεναν τον ερχομό του βαρελά, για να τα «ξεφουντώσει». Μετά, τα νεώτερα μέλη της οικογένειας αναλάμβαναν τον καθαρισμό από το σκληρό ρετσίνι

Ο τρυγος στα Μεσογεια μιας αλλης εποχης, με τους πατηταδες, τις στροφυλιες και τις σουστες με τα κοφινια Read More »

Η επιδραση των προστιθεμενων οινολογικων ουσιων στην ποιοτητα του οινου

Τυχαίνει κάποιες φορές να με ρωτούν εάν είναι απαραίτητο να γίνουν οι χημικές αναλύσεις στον μούστο που έβαλαν για να φτιάξουν λίγο σπιτικό κρασί και για ποιο λόγο να ρίξουν τις ουσίες ή τα “φάρμακα” που δίνει το οινολογικό εργαστήριο τονίζοντας πως επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα «αγνό» κρασί χωρίς καμιά προσθήκη ξένων ουσιών. Θα προσπαθήσω

Η επιδραση των προστιθεμενων οινολογικων ουσιων στην ποιοτητα του οινου Read More »

Νεες διαταξεις της ΕΕ σχετικα με την παραγωγη βιολογικου κρασιου

Νέες διατάξεις της ΕΕ όσον αφορά την παραγωγή «βιολογικού οίνου» θεσπίστηκαν στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής βιολογικής παραγωγής (SCOF) και δημοσιεύτηκαν στις 8 Μαρτίου 2012, (Καν. 203/2012) στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Με τον νέο κανονισμό, ο οποίος εφαρμόζεται από το έτος συγκομιδής 2012, επιτρέπεται στους παραγωγούς βιολογικού οίνου να χρησιμοποιούν τον όρο «βιολογικός

Νεες διαταξεις της ΕΕ σχετικα με την παραγωγη βιολογικου κρασιου Read More »

Tα ιπταμενα εντομα με το φαρμακερο κεντρι ισως κρυβουν το μυστικο των αρωματων και της γευσης του κρασιου

Στο φαρμακερό κεντρί τους ίσως κρύβουν το μυστικό των αρωμάτων και της γεύσης. Την επόμενη φορά που θα πιείτε μια γουλιά κρασί να κάνετε την πρώτη πρόποση στις σφήκες. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς στις κοινές σφήκες και στους μεγαλύτερους μπάμπουρες. Κι αυτό γιατί τα ιπτάμενα έντομα με το φαρμακερό κεντρί ίσως κρύβουν το

Tα ιπταμενα εντομα με το φαρμακερο κεντρι ισως κρυβουν το μυστικο των αρωματων και της γευσης του κρασιου Read More »

Το κόκκινο κρασί μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία σε ηλικιωμένους

Η ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται στο δέρμα των κόκκινων σταφυλιών θα μπορούσε να βελτιώσει την ισορροπία και την κινητικότητα σε ηλικιωμένους… σύμφωνα με τα δεδομένα νέας έρευνας. Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο Εθνικό Συνέδριο και στην Έκθεση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη φυσικών προϊόντων για την προστασία των ηλικιωμένων από τις

Το κόκκινο κρασί μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία σε ηλικιωμένους Read More »

Ο μηχανισμός της αλκοολικής ζύμωσης

(Σχήμα 1) Ο χυμός των ώριμων σταφύλιών είναι πλούσιος σε γλυκόζη (από 150 έως 250g/l)η οποία λειτουργεί ως οργανικό υπόστρωμα για τους ζύμομύκητες που με την σειρά τους την καταναλώνουν με σκοπό την παραγωγή ενέργειας σε μορφή ATP. To ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη) είναι ο κύριος μεταφορέας ενέργειας, υπευθύνος για τις περισσότερες διεργασιές (βιοσυνθεσεις,κινησης,σύνθεσης μακρομορίων) που

Ο μηχανισμός της αλκοολικής ζύμωσης Read More »

Ετικέτα, η ταυτότητα των κρασιών

      Χωρίς να είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, το κρασί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το πιο αυστηρά και πολύπλοκα νομοθετημένο γεωργικό προϊόν. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία υπερκαλύπτει σε γενικές γραμμές την ελληνική νομοθεσία, με τη διαφορά ότι η τελευταία, μπορεί να προβλέπει ιδιαίτερες διατάξεις, που προσαρμόζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, στις ιδιαίτερες συνθήκες παραγωγής

Ετικέτα, η ταυτότητα των κρασιών Read More »

Πρώιμος θα είναι ο φετινός τρύγος των σταφυλιών στην Λαυρεωτική, λόγω καιρικών συνθηκών

Αν και ο Σεπτέμβρης αποτελεί κατά παράδοση τον μήνα έναρξης του τρυγητού στην περιοχή της Λαυρεωτικής, την φετινή χρονιά την θέση του θα την καταλάβει ο Αύγουστος. Ο λόγος είναι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το φετινό καλοκαίρι οι οποίες προκάλεσαν πρώιμη ωρίμανση των σταφυλιών και μεταθέτουν τον χρόνο του τρύγου νωρίτερα κατά δυο με

Πρώιμος θα είναι ο φετινός τρύγος των σταφυλιών στην Λαυρεωτική, λόγω καιρικών συνθηκών Read More »