Έγκριση αμοιβής οινολογικών εργασιών περιόδου 2009−2010.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ − ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις: α) Της παρ. 3 του άρθρου 5 του β.δ/τος 641/1970 «Περί ιδρύσεως και λειτουργίας των οινολογικών εργαστηρίων». β) του άρθρου 90 του κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα που τέθηκε σε ισχύ με το άρθρο πρώτο του π.δ. […]

Έγκριση αμοιβής οινολογικών εργασιών περιόδου 2009−2010. Read More »

Θειώδης ανυδρίτης

«Η φυσιολογική κατάληξη κάθε κρασιού είναι να γίνει ξίδι». Το απόφθεγμα αυτό είναι γραμμένο στην είσοδο του Ινστιτούτου Οινολογίας του Παρισιού για να θυμίζει πόσο καταστροφική μπορεί να αποδειχθεί η επαφή του κρασιού με… τον αέρα. Ωστόσο, αιώνες τώρα, η αποτελεσματικότερη ουσία που προστατεύει το αμπέλι και το σταφύλι είναι το θειάφι στο χωράφι και

Θειώδης ανυδρίτης Read More »

Τι πρέπει να προσέξουμε στην παραγωγή κρασιού στο σπίτι!

Οσοι φτιάχνουν δικό τους κρασί σίγουρα έχουν κάνει κάποια στιγμή αναλύσεις και έχουν πάρει σαν απάντηση διάφορες μετρήσεις. Αλλά και όσοι δεν έχουν δικό τους βαρέλι έχουν δει πάνω σε ετικέτες ή σε περιγραφή κρασιών να αναφέρονται ορισμένοι αριθμοί. Τελικός κριτής παραμένει πάντοτε η γεύση, ωστόσο οι μετρήσεις αυτές αποτυπώνουν μία εικόνα του κρασιού μας

Τι πρέπει να προσέξουμε στην παραγωγή κρασιού στο σπίτι! Read More »

Ιστορία του Οίνου

Το αμπέλι έχει, κατά τους παλαιοντολόγους, προϊστορία πολλών εκατομμυρίων χρόνων. Πριν από την εποχή των παγετώνων ευδοκιμούσε στην πολική ζώνη: στην Ισλανδία, τη Βόρεια Ευρώπη, τη βορειοδυτική Ασία, ακόμη και στην Αλάσκα. Οι παγετώνες όμως περιόρισαν την εξάπλωσή του και επέβαλαν γεωγραφική απομόνωση μεταξύ ποικιλιών, που τελικά εξελίχθηκαν σε διαφορετικά είδη: “απώθησαν” διάφορους πληθυσμούς άγριων

Ιστορία του Οίνου Read More »

Ποικιλίες Σταφυλιών

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΛΕΥΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΑΣΥΡΤΙΚΟΠολυδυναμική ποικιλία από τις πιο αξιόλογες της Μεσογείου. Λίκνο της η Σαντορίνη. Δίνει κρασιά με διακριτικό άρωμα (εσπεριδοειδή), πλούσιο σώμα και οξύτητα. ΒΗΛΑΝΑΗ ευγενική λευκή ποικιλία της Κρήτης. Δίνει κρασιά με έντονο άρωμα, νεύρο και φινέτσα. ΡΟΔΙΤΗΣΠοικιλία με πολλές παραλλαγές , από τις πιο διαδεδομένες στον Ελληνικό χώρο. Δίνει λευκά κρασιά με

Ποικιλίες Σταφυλιών Read More »

Πορεία Οινοποίησης

Η πρώτη ύλη Εν αρχή ήν το σταφύλι. Οι ρώγες του περιέχουν σάκχαρα, που θα μετατραπούν με αλκοολική ζύμωση σε οινόπνευμα, καθώς επίσης οργανικά οξέα και νερό. Για την παραγωγή ερυθρού ή ροζέ οίνου τα σταφύλια κατά κανόνα είναι ερυθρά, ενώ για τους λευκούς οίνους, όπως θα δούμε παρακάτω, το σταφύλι μπορεί να είναι λευκό

Πορεία Οινοποίησης Read More »

Κατηγορίες και Τύποι Κρασιών

Είναι φανερό ότι ο χαρακτήρας του κρασιού εξαρτάται άμεσα από το σταφύλι από το οποίο προέρχεται, από την περιοχή όπου αυτό καλλιεργείται, από τον τρόπο που οινοποιείται και παλαιώνει. Ο νομοθέτης, θέλοντας να γνωστοποιήσει στον καταναλωτή αυτές τις ιδιαιτερότητες, δημιούργησε τις έννοιες των κατηγοριών και των τύπων των κρασιών. Διαβάζουμε λοιπόν πάνω στις ετικέτες τις

Κατηγορίες και Τύποι Κρασιών Read More »

Οίνος και Φαγητό

Το κρασί στο τραπέζι μας, συνοδεύει τα εδέσματα, μας ευφραίνει με τουςευχάριστους τόνους των χρωμάτων του, μας μεθά με τον πλούτο των αρωμάτωνκαι την ποικιλία των γεύσεών του. Εν ολίγοις συμβάλλει στη δημιουργία μιαςχαρούμενης, ζεστής ατμόσφαιρας. Είναι σίγουρο πως το κρασί προτιμά τη συντροφιά του φαγητού από τη μοναξιά,στο τραπέζι. Παρ’ όλα αυτά είναι ένας

Οίνος και Φαγητό Read More »

Το αλκοόλ προστατεύει από καρδιοπάθεια τους άνδρες

Σύμφωνα με βρετανική έρευνα ακόμη και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει. Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τουλάχιστον κατά 35% τον κίνδυνο προβλημάτων καρδιάς στους άνδρες και μάλιστα όσο πιο μεγάλη είναι η κατανάλωση, τόσο μεγαλύτερη εμφανίζεται η ωφέλεια για την καρδιά, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ισπανική έρευνα, η οποία όμως δέχτηκε επικρίσεις ότι αγνοεί

Το αλκοόλ προστατεύει από καρδιοπάθεια τους άνδρες Read More »

Και από τη… ραδιενέργεια προστατεύει το κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί δεν προστατεύει μόνο από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Το ισχυρό αντιοξειδωτικό που περιέχει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προφύλαξη του πληθυσμού σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές. «Σήμερα δεν υπάρχουν φάρμακα στην αγορά που να προστατεύουν από την έκθεση σε ραδιενέργεια ή να την εξουδετερώνουν» δήλωσε στο Reuters ο Τζόελ

Και από τη… ραδιενέργεια προστατεύει το κόκκινο κρασί Read More »

Το αλκοόλ προστατεύει από την κατάθλιψη

Παρότι το αλκοόλ θεωρείται πως έχει καταθλιπτικές ιδιότητες, μια νέα μελέτη δείχνει πως όσοι το αποφεύγουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη, σε σύγκριση με όσους πίνουν λίγο. Η μελέτη διενεργήθηκε από Νορβηγούς και Βρετανούς ερευνητές σε 38.000 εθελοντές και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Αddiction». Τα υψηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης (17% και

Το αλκοόλ προστατεύει από την κατάθλιψη Read More »

Το κρασί προστατεύει το δέρμα κατά την ακτινοθεραπεία

Ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα μειώνει κατά τα δύο τρίτα τις τοξικές αντιδράσεις της ακτινοθεραπείας στο δέρμα των γυναικών με καρκίνο του μαστού, αναφέρουν Ιταλοί ερευνητές. Οι δερματικές αντιδράσεις αποτελούν συνηθισμένη παρενέργεια της ακτινοθεραπείας στους ασθενείς με καρκίνο και, μολονότι υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να προστατεύσουν από αυτές, συχνά έχουν κι αυτά τις δικές τους

Το κρασί προστατεύει το δέρμα κατά την ακτινοθεραπεία Read More »

Το κρασί προστατεύει τη χολή

Δύο ποτηράκια κρασάκι την ημέρα τις πέτρες στη χολή κάνουν πέρα, σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου East Anglia. Αν και ήταν γνωστό ότι η ήπια κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει τη χολή από την δημιουργία λίθων, παρόλα αυτά οι επιστήμονες δεν γνώριζαν την ιδανική ποσότητα. Οι βρετανοί επιστήμονες μελέτησαν αναλυτικά τις διατροφικές συνήθειες 25.639 ατόμων για

Το κρασί προστατεύει τη χολή Read More »

Το λευκό κρασί είναι εξίσου σημαντικό για την καρδιά με το κόκκινο

Όσοι προτιμούν το άσπρο κρασί και μέχρι σήμερα ακούν μόνο για τις ωφέλειες του κόκκινου κρασιού στην υγεία, μπορούν να νιώσουν καλύτερα, καθώς μια νέα επιστημονική έρευνα, υπό τον μοριακό βιολόγο Ντίπακ Ντας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι τελικά και το άσπρο κρασί κάνει σχεδόν εξίσου καλό στην καρδιά.Αρουραίοι

Το λευκό κρασί είναι εξίσου σημαντικό για την καρδιά με το κόκκινο Read More »

Το κρασί μειώνει την φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων

Νέα Υόρκη: Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης δείχνει ότι οι γυναίκες που πίνουν μετριοπαθείς ποσότητες κρασιού μπορεί να έχουν λιγότερη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου American Journal of Clinical Nutrition. Οι Ισπανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από τέσσερις εβδομάδες κατανάλωσης δύο ποτηριών κρασιού την ημέρα, οι

Το κρασί μειώνει την φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων Read More »

Το κόκκινο κρασί πιθανόν να επιμηκύνει τη ζωή

Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών ερευνητών, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, στο κόκκινο κρασί υπάρχει μία ουσία που επιμηκύνει τη ζωή μονοκύτταρων μυκήτων έως και κατά 80%. Το μόριο, που ανήκει στην κατηγορία των πολυφαινολών, είναι πιθανόν να έχει παρόμοια δράση στον άνθρωπο και να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την επιβράδυνση των βλαβών που σχετίζονται

Το κόκκινο κρασί πιθανόν να επιμηκύνει τη ζωή Read More »

Τα οφέλη & οι κίνδυνοι του αλκοόλ…

Η κατανάλωση οινοπνευματωδών και η σύνδεσή της με την υγεία αποτελούν ένα από τα πιο «δημοφιλή» θέματα της ιατρικής έρευνας. Ένα απλό σερφάρισμα σε μια μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο δίνει δεκάδες εκατομμύρια αποτελέσματα για αυτή τη συσχέτιση. Στον πίνακα που ακολουθεί σας παραθέτουμε ένα μόνο απάνθισμα από τον τεράστιο όγκο των (αντικρουόμενων πολλές φορές) ερευνητικών

Τα οφέλη & οι κίνδυνοι του αλκοόλ… Read More »

Ασπίδα προστασίας από τον καρκίνο το κόκκινο κρασί

Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων στους άνδρες, και ειδικά στους καπνιστές, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Ερευνών για τον Καρκίνο. Σύμφωνα με την έρευνα, ένα αντιοξειδωτικό συστατικό του κρασιού, η ρεσβερατρόλη, προστατεύει κατά του καρκίνου. Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του κόκκινου κρασιού

Ασπίδα προστασίας από τον καρκίνο το κόκκινο κρασί Read More »

Το κρασί προστατεύει τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού

Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα μειώνει την εμφάνιση των τοξικών δερματικών αντιδράσεων σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία. Οι δερματικές αντιδράσεις είναι η πιο συνηθισμένη παρενέργεια της ακτινοθεραπείας που χορηγείται σε καρκινοπαθείς και ενώ υπάρχουν φάρμακα για την πρόληψή τους δεν πρέπει να δίνονται γιατί έχουν και αυτά παρενέργειες. Σε κάποιες

Το κρασί προστατεύει τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού Read More »

Ασθένειες του οίνου

Με τον όρο «Ασθένειες του οίνου » ονομάζουμε διάφορες προσβολές του κρασιού από παθογόνους μικροορ γανισμούς από τους οποίους άλλοι είναι αερόβιοι και άλλοι αναερόβιοι. Στους αερόβιους οφείλονται η άνθηση και το ξίνισμα ενώ στους αναε ρόβιους η εκτροπή, η πίκρανση, η πάχυνση και η γαλακτική – μαννιτική ζύμωση. 1. Άνθηση: Οφείλεται στις ζύμες candida,

Ασθένειες του οίνου Read More »