Η διενέργεια οινολογικών αναλύσεων είναι το πολύτιμο εργαλείο που θα βοηθήσει τον οινολόγο να δημιουργήσει ένα προϊόν ασφαλές, μοναδικό, υψηλής ποιότητας.
Από τα πρώτα κιόλας στάδια επιβάλλεται η λεπτομερής παρακολούθηση του οίνου από υπεύθυνο οινολογικό εργαστήριο οπότε ο ρόλος μας εδώ είναι πολύ σημαντικός.
Στο εργαστήριό μας διενεργούνται όλες οι απαραίτητες οινολογικές αναλύσεις σε γλεύκη (μούστους) και οίνους.
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ | ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ | ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ |
Προσδιορισμός σακχάρων | Baume | FTIR / OIV-MA-AS2-01B |
Ειδικό βάρος | g/ml, SG | FTIR / OIV-MA-AS2-01B |
& |
%vol, g/L | FTIR / OIV-MA-AS312-01B |
Στερεό Υπόλειμμα | g/L | FTIR |
Φρουκτόζη | g/L | FTIR |
Γλυκόζη | g/L | FTIR |
Γλυκόζη + Φρουκτόζη | g/L | FTIR |
Γλυκονικό Οξύ | g/L | FTIR |
Γλυκερόλη | g/L | FTIR |
Γαλακτικό οξύ | g/L | FTIR |
Μηλικό οξύ | g/L | FTIR |
pH (Ενεργός οξύτητα) | κλίμακα pH | FTIR / OIV-MA-AS313-15 |
Ανάγοντα σάκχαρα | g/L | FTIR / OIV-MA-AS311-01A |
Σακχαρόζη | g/L | FTIR |
Τρυγικό οξύ | g/L | FTIR |
Ολική οξύτητα | g/L (εκφρασμένη σε τρυγ. Οξύ) | FTIR / OIV-MA-AS313-01 |
Ολικές Πολυφαινόλες | g/L | FTIR |
Ολικά Σάκχαρα | g/L | FTIR |
Διορθωμένη πτητική οξύτητα | g/L (εκφρασμένη σε οξικό οξύ) | FTIR / OIV-MA-AS313-02 |
Αφομοιώσιμο Άζωτο (ΥΑΝ) | mg/L [N], mg/L [NH3] | FTIR |
Ολικό θειώδες | mg/L | Ripper |
Ελεύθερο θειώδες & Μοριακό θειώδες | mg/L | Ripper |
Σίδηρος | mg/L | Φωτομετρία |
Χαλκός | mg/L | Φωτομετρία |
Θολερότητα | ΝTU | Φωτομετρία |
Προσδιορισμός βέλτιστης τεχνολογικής ωριμότητας | FTIR & OIV Methods | |
Τεστ Μπεντονίτη (4 Δοσολογίες) – Δοκιμή κολλαρίσματος | Θέρμανση & θολερομετρία σε διαδοχικά τεστ συγκεντρώσεων μικροκλίμακας | |
Έλεγχος πρωτεϊνικής σταθερότητας | Θέρμανση & θολερομετρία | |
Έλεγχος τρυγικής σταθερότητας | Τεστ ψύξης / Ελεγχος Τρυγικών αλάτων | |
Έλεγχος Οξειδωσιμότητας Οίνων (Browning & Pinking test) | Εσωτερική μέθοδος | |
Έλεγχοι μελλοντικών θολωμάτων | ||
Μικροβιολογική εξέταση | ||
Αναλύσεις προσδιορισμού Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων σε οίνο (376 δραστικές ουσίες) | ||
Προσδιορισμός βαρέων μετάλλων σε οίνο (Pb, Cd, Cr, Ni, Co, Αs, Hg) | ||
Ανάλυση για ωχρατοξίνη (Ochratoxin A) – Μέθοδος UPLC-MS-MS |
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ OINOΠΑΡΑΓΩΓΟ
Το ENOLOGY LAB αναλαμβάνει :
- να προσφέρει πακέτα χημικών αναλύσεων σε οίνους, γλεύκη και γλεύκη υπό ζύμωση για τον έλεγχο της πορείας της οινοποίησης αλλά και της παλαίωσης του οίνου,
- συμβουλευτική και έλεγχο της οινοποίησης καθώς και τον έλεγχο του τελικού προϊόντος για επαγγελματίες οινοπαραγωγούς – οινοποιεία,
- την διεξαγωγή εξειδικευμένων αναλύσεων για λογαριασμό οινοποιείων
Δείτε τα σχετικά πακέτα αναλύσεων εδώ.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ OINOΠΑΡΑΓΩΓΟ
Το ENOLOGY LAB βρίσκεται δίπλα στον ερασιτέχνη οινοπαραγωγό από τη στιγμή του τρύγου μέχρι τη στιγμή της εμφιάλωσης.
Πριν τον τρύγο μετράμε τα ζάχαρα, την οξύτητα & το pH της σταφυλής και επιλέγουμε τη κατάλληλη στιγμή του τρύγου.
Με το σπάσιμο των σταφυλιών γίνεται εξέταση της ποιότητας του σταφυλιού & προσθέτουμε την κατάλληλη ποσότητα metabisulfite.
Με την έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης μετράμε αρκετές παραμέτρους όπως π.χ. τα baume του γλεύκους, το pH, την ολική οξύτητα. Προτείνεται η προσθήκη του κατάλληλου ζυμομύκητα, τροφής ζυμομύκητα & ένζυμα.
Για την ερυθρή οινοποίηση προσδιορίζεται ο χρόνος παραμονής με τα στέμφυλα.
Στο τέλος της αλκοολικής ζύμωσης ελέγχεται η εξάντληση των σακχάρων και καθορίζεται το τέλος της ζύμωσης.
Μετράμε εκ νέου το pH, την ολική και πτητική οξύτητα, την αλκοόλη, το ολικό και ελεύθερο SO2 και διάφορες άλλες κρίσιμες παραμέτρους.
Προβαίνουμε στις απαραίτητες διορθώσεις με την παροχή οινολογικών ουσιών.
Δίνονται συμβουλές για την αποθήκευση είτε σε ξύλινα βαρέλια είτε σε ανοξείδωτες δεξαμενές και τη διαύγαση του οίνου.
Πριν την εμφιάλωση ελέγχουμε το ολικό και ελεύθερο SO2, την πτητική οξύτητα & στους λευκούς οίνους το πρωτεϊνικό θόλωμα.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ