Για ποιο λόγο γίνεται ο περιβόητος στροβιλισμός του κρασιού στο ποτήρι

Το έχουμε δει όλοι. Ο περιβόητος στροβιλισμός του κόκκινου κρασιού στο ποτήρι, το στροβιλιζόμενο υγρό βελούδο, το καλαίσθητο κύμα. Ίσως το έχετε επιχειρήσει κι εσείς, ή ίσως το έχετε απλά συνηθίσει. Όπως και να έχει, μπορείτε να θυμηθείτε μια εποχή στην οποία επιχειρήσατε αυτή τη θρυλική κίνηση, αλλά απέτυχε παταγωδώς και το κρασί χύθηκε πάνω […]

Για ποιο λόγο γίνεται ο περιβόητος στροβιλισμός του κρασιού στο ποτήρι Read More »

Στοχεύετε να ζήσετε περισσότερο από τα 90; Η μέτρια κατανάλωση οίνου θα μπορούσε να βοηθήσει

Το να γιορτάσει κανείς τα 90α γενέθλια σίγουρα αποτελεί ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα. Μια ομάδα ερευνητών από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ στις Κάτω Χώρες έχει βρει ένα πιθανό μυστικό όπλο για την επίτευξη αυτού του ορόσημου. Η μελέτη τους διαπίστωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που κατανάλωναν κατά μέσο όρο ένα αλκοολούχο

Στοχεύετε να ζήσετε περισσότερο από τα 90; Η μέτρια κατανάλωση οίνου θα μπορούσε να βοηθήσει Read More »

“Αμπέλου παις, εύφρων* οίνος”-χαροποιό το παιδί του αμπελιού

 Γιώργου Ι. Κωστούλα (*ευ+φρην: ο προξενών χαράν, ευθυμίαν, ο φαιδρύνων, ο καθιστών τινά εύθυμον-Λεξικόν Σταματάκου). Ο οίνος, μαζί με τα άλλα δύο “ιερά” προϊόντα, το σιτάρι και το λάδι, συγκροτούν το θεμέλιο του διατροφικού συστήματος των Ελλήνων. Συγχρόνως, αποτελεί μέρος της ελληνικής ιδιοσυστασίας και της πολιτιστικής μας ταυτότητας.  Αποτέλεσμα φυσικής γενναιοδωρίας και ανθρώπινης φροντίδας, αντάξιας

“Αμπέλου παις, εύφρων* οίνος”-χαροποιό το παιδί του αμπελιού Read More »

Επίκειται η απαλλαγή οινοποιείων από φορολογικές αποθήκες

Δεν απαιτείται ογκομέτρηση για τα οινοποιεία εκτός καθεστώτος φορολογικών αποθηκών, ενημερώνει η ΚΕΟΣΟΕ, η οποία αναφέρει ότι επίκειται το επόμενο διάστημα η έκδοση απόφασης για απαλλαγή τους, από τις εν λόγω διαδικασίες σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με το άρθρο 93 του ν. 4583/2018 (ΦΕΚ Α 212/2018) νόμο που κατήργησε (μηδένισε)

Επίκειται η απαλλαγή οινοποιείων από φορολογικές αποθήκες Read More »

Δυο ελληνικοί Αμπελώνες στους 50 καλύτερους διεθνώς.

Μια λίστα που ανακοινώθηκε φέτος για πρώτη φόρα, η World’s Best Vineyards, έχει ευχάριστα νέα για την Ελλάδα και το ελληνικό κρασί καθώς δυο δικοί μας αμπελώνες είναι στους 50 καλύτερους διεθνώς. Οι Domaine Sigalas από την Σαντορίνη και το κτήμα Κυρ-Γιάννη από την Νάουσα κατάφεραν να βρεθούν στην λίστα στην 35 και 48 θέση

Δυο ελληνικοί Αμπελώνες στους 50 καλύτερους διεθνώς. Read More »

Ποιες χώρες καταναλώνουν το περισσότερο κρασί

Η βρετανική Telegraph χαρτογράφησε τις χώρες που απολαμβάνουν περισσότερο το κρασί και μια και μόνο ματιά θα σας πείσει πως η Ευρώπη κρατάει τα σκήπτρα. Με χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία που φημίζονται για την παραγωγή κρασιού, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί έκπληξη. Έκπληξη όμως, είναι τα κράτη που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Από

Ποιες χώρες καταναλώνουν το περισσότερο κρασί Read More »

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βάζει τέλος στο μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά

Τέλος στον μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν μικροί παραγωγοί στην Ελλάδα βάζει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε γνωμοδότηση το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΕ αποφάσισε ότι ο φόρος των μόλις 59 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο για τα αλκοολούχα αυτά ποτά που παράγουν μικροί αποσταγματοποιοί αντιβαίνει στο Δίκαιο

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βάζει τέλος στο μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά Read More »

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αλκοολική ζύµωση

Οι παράγοντες που επιδρούν στην πορεία της αλκοολικής ζύµωσης είναι οι πηγές άνθρακα και ενέργειας, οι αλκοόλες, η θερµοκρασία, οι αζωτούχες ενώσεις, το διοξείδιο του θείου, το οξυγόνο και ο αερισµός, το CO2 και η πίεση, το pH, οι βιταµίνες, τα ανόργανα στοιχεία και οι φαινόλες. Οι κυριότερες πηγές άνθρακα και ενέργειας για τις ζύµες

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αλκοολική ζύµωση Read More »

Οίνος ευφραίνει καρδίαν..και όχι μόνο!

Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη «Το κρασί, αν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα και με μέτρο, ανάλογα με τον οργανισμό του κάθε ανθρώπου, είναι άριστο τόσο για την υγεία, όσο και για την αρρώστια». Καθόλου άδικο δεν είχε ο Ιπποκράτης, καθώς σύμφωνα και με επιστημονικές έρευνες το κρασί, και ειδικότερα το κόκκινο κρασί, εκτός από τη γευστική απόλαυση που

Οίνος ευφραίνει καρδίαν..και όχι μόνο! Read More »

Κόκκινο κρασί εναντίον ουλίτιδας και τερηδόνας. Πολυφαινόλες προστατεύουν από επιβλαβή βακτήρια του στόματος

Το κόκκινο κρασί έχει συνδεθεί με πολλά πιθανά οφέλη υγείας, από μείωση του κινδύνου για διαβήτη ως προστασία από τις καρδιοπάθειες. Τώρα, μια νέα μελέτη μαρτυρεί ότι περιέχει ουσίες οι οποίες βοηθούν ενάντια στην ουλίτιδα και στην τερηδόνα. «Ασπίδα» ενάντια στα επιβλαβή βακτήρια Ερευνητές διαφορετικών ισπανικών κέντρων ανακάλυψαν ότι οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο κόκκινο

Κόκκινο κρασί εναντίον ουλίτιδας και τερηδόνας. Πολυφαινόλες προστατεύουν από επιβλαβή βακτήρια του στόματος Read More »

7 φορές μεγαλύτερα τα ποτήρια κρασιού σήμερα

Το 1700, το μέσο μέγεθος των ποτηριών κρασιού αρκούσε ίσα-ίσα για μια γεύση, ενώ σήμερα φτάνει σχεδόν το μισό λίτρο. Όπως αναφέρει η Guardian, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Cambridge που μελέτησαν 411 ποτήρια κρασιού από τη Μ. Βρετανία, ανακάλυψαν ότι τα σύγχρονα ποτήρια είναι επτά φορές μεγαλύτερα απ′ ότι ήταν τον 18ο αιώνα. Η συγγραφέας

7 φορές μεγαλύτερα τα ποτήρια κρασιού σήμερα Read More »

ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ [ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΆΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ*]

Δυο φωτογραφίες από τον τρύγο και τα πατητήρια της Κερατέας. Είναι του Τσεχοσλοβάκου φωτογράφου Jan Lukas, γύρω στα 1960. Προέρχονται από το εξαιρετικό, σπάνιο λεύκωμα “ΕΛΛΑΣ” (με τρίγλωσσο πρόλογο Αγγλικά-Γερμανικά-Γαλλικά). Στο λεύκωμα αυτό υπάρχουν φωτογραφίες από Αθήνα, Πειραιά, Δελφούς, Ύδρα, Λειβαδιά, Κερατέα… Η έκδοση έγινε στην Πράγα (by ARTIA PRAGUE) και βρέθηκε από τον δημοσιογράφο

ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ [ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΆΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ*] Read More »

6.000 ετών κρασί ανακαλύφθηκε στη Σικελία.

Ερευνητές βρήκαν ένα από τα παλαιότερα κρασιά, σε σπηλιά της Σικελίας, κάτι που δείχνει ότι το δημοφιλές αυτό ποτό παραγόταν στην Ιταλία πολύ νωρίτερα από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Τα ίχνη κρασιού που βρέθηκαν σε ένα αρχαίο δοχείο εκτιμάται ότι είναι εκεί περίπου 6.000 χρόνια. Όπως μεταδίδει ο Guardian, παλαιότερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η

6.000 ετών κρασί ανακαλύφθηκε στη Σικελία. Read More »

Η μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να κάνει καλό στην υγεία

Μια ακόμη επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα τη μέρα μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ επιβεβαίωσε ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, επιβαρύνοντας σοβαρά την υγεία. Η κινεζο-αμερικανική μελέτη δείχνει ότι η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από

Η μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να κάνει καλό στην υγεία Read More »

Τα κέρατα για το κρασί των αρχαίων!

Το κέρατο είχε χρησιμοποιηθεί στην αρχαιότητα σαν ποτήρι για κάθε είδους ποτό, από νέρο και γάλα, αλλά κυρίως για κρασί σε γιορτές και τελετές. Αρχικά, τα κέρατα-ποτήρια κατασκευάζονταν από κέρατα βοδιού και έγιναν «μόδα» από τους Θρακιώτες και του Έλληνες. Έτσι, όσοι λαοί έρχονταν σε επαφή με αυτούς, υιοθετούσαν και στη δική τους παράδοση τα

Τα κέρατα για το κρασί των αρχαίων! Read More »

Το τσάι και το κόκκινο κρασί προστατεύουν από τη γρίπη

Το τσάι και το κρασί ενδεχομένως μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της γρίπης, καθώς ουσίες που περιέχονται σε αυτά μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, δήλωσαν ερευνητές. Ερευνητές του Washington University ανακάλυψαν ότι συγκεκριμένο μικρόβιο στο έντερο μπορεί να εμποδίσει σοβαρές λοιμώξεις γρίπης σε ποντικούς, διασπώντας τα φλαβονοειδή. Η στρατηγική είναι αποτελεσματική στο να αποτρέπει

Το τσάι και το κόκκινο κρασί προστατεύουν από τη γρίπη Read More »

Αρώματα κρασιού και μπουκέτο: Ποια είναι η διαφορά;

Κάθε οινόφιλος έχει ακούσει να μιλάνε για μπουκέτο κρασιού και αρώματα κρασιού. Υπάρχει διαφορά μεταξύ τους; Και όμως υπάρχει και είναι πολύ ξεκάθαρη. Πολλοί μπερδεύονται με αυτό.   Τα αρώματα κρασιού κατηγοριοποιούνται σε τρεις κατηγορίες:   Πρωτογενή αρώματα: Είναι επίσης γνωστά και ως ποικιλιακά αρώματα. Πρόκειται για τα αρώματα του κρασιού που προέρχονται από το

Αρώματα κρασιού και μπουκέτο: Ποια είναι η διαφορά; Read More »

Μία νέα έρευνα «αποθεώνει» το κόκκινο κρασί

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition βρήκε πως υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ του κόκκινου κρασιού, της υγείας των εντέρων και της λειτουργίας του εγκεφάλου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όταν το κόκκινο κρασί περνά μέσα από το έντερό σου, «αφήνει ενώσεις που προστατεύουν τους νευρώνες από το να υποστούν βλάβη ή να

Μία νέα έρευνα «αποθεώνει» το κόκκινο κρασί Read More »

Φυτευση ελληνικων ποικιλιων αμπελου χωρις γεωγραφικο περιορισμο μελετα το ΥπΑΑΤ

«Οι ελληνικές ποικιλίες αμπέλου που περιλαμβάνονται στον Πίνακα Ταξινόμησης ως συνιστώμενες, κατατάσσονται ως επιτρεπόμενες σε όλα τα αμπελουργικά διαμερίσματα της χώρας που δεν είναι συνιστώμενες». Αυτό πρότεινε ο Εκπρόσωπος της ΚΕΟΣΟΕ κ. Μανόλης Ν. Σταυρακάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και αποδέχτηκε ομόφωνα η Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την

Φυτευση ελληνικων ποικιλιων αμπελου χωρις γεωγραφικο περιορισμο μελετα το ΥπΑΑΤ Read More »

Πονοκεφαλος απο το κρασι. Τι τον προκαλει και πως θα τον αποφυγετε

Κρασί και πονοκέφαλος. Τι είναι εκείνο που προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους έναν έντονο πονοκέφαλο μετά την κατανάλωση κρασιού; Για να δώσουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να εξετάσουμε αρκετές παραμέτρους που έχουν να κάνουν τόσο με τα συστατικά του κρασιού όσο και με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο καταναλωτής . Στις περισσότερες

Πονοκεφαλος απο το κρασι. Τι τον προκαλει και πως θα τον αποφυγετε Read More »