Το κρασί – ιστορική αναδρομή

Το κρασί είναι οινοπνευματώδες ποτό, προϊόν ζύμωσης των σταφυλιών ή του χυμού τους (μούστος). Ποτά παρεμφερή του κρασιού παράγονται επίσης από άλλα φρούτα ή άνθη ή σπόρους, αλλά η λέξη κρασί από μόνη της σημαίνει πάντα οινοπνευματώδες ποτό από σταφύλια. Το κρασί είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για διάφορους λόγους. Είναι αφενός ένα δημοφιλές ποτό που συνοδεύει […]

Το κρασί – ιστορική αναδρομή Read More »

Με διατροφική επισήμανση η ετικέτα στα κρασιά και κωδικό QR για τα συστατικά στο διαδίκτυο από το 2024

Οι επαγγελματίες του τομέα οίνου πρέπει να προβλέψουν νέες ετικέτες και πλατφόρμες στο διαδίκτυο που θα πληρούν τις προϋποθέσεις στους νέους κανονισμούς που θα καθοριστούν στις Βρυξέλλες. Κινητοποιώντας τον κλάδο εδώ και χρόνια οι Βρυξέλλες εφαρμόζουν στην πράξη την διατροφική επισήμανση και ένα άυλο κατάλογο συστατικών στις ιστοσελίδες των οινοποιείων , από την εφαρμογή της

Με διατροφική επισήμανση η ετικέτα στα κρασιά και κωδικό QR για τα συστατικά στο διαδίκτυο από το 2024 Read More »

Πακέτα χημικων αναλύσεων για κρασί και μούστο

Αναλύσεις για επαγγελματίες οινοποιούς Αναλαμβάνουμε την επιστημονική υποστήριξη για κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας των οινοποιείων από την οινοποίηση έως και την εμφιάλωση. Οι προσφερόμενες υπηρεσιών περιλαμβάνουν: Πρωτόκολλα-σχεδιασμός οινοποίησης, προτάσεις χρήσης οινολογικών υλικών (ζυμομύκητες, βακτήρια, βοηθητικά αλκοολικής ζύμωσης, υλικά κατεργασίας-σταθεροποίησης). Ενόργανος και οργανοληπτικός έλεγχος της αλκοολικής ζύμωσης από την έναρξη μέχρι και τέλος της. Προτάσεις βελτίωσης της

Πακέτα χημικων αναλύσεων για κρασί και μούστο Read More »

Κρητικός Μαρουβάς, μια πολύ παλιά παράδοση

Υπήρξε μια εποχή, όχι πολύ μακρινή, που ο κάθε οινόφιλος καταναλωτής που σεβόταν τον εαυτό του ένιωθε υποχρέωσή του να απαρνηθεί όλες τις παραδοσιακές οινοποιήσεις μαζί με τις κακοδαιμονίες που κουβαλούσαν ορισμένοι τύποι κρασιών οξειδωτικής παλαίωσης. Σήμερα, που αναθεωρούνται οι απόλυτες απόψεις του παρελθόντος, ίσως να ήρθε η εποχή να δούμε και τον κρητικό μαρουβά

Κρητικός Μαρουβάς, μια πολύ παλιά παράδοση Read More »

Στα πολλά οφέλη του κόκκινου κρασιού, από τη μακροζωία μέχρι τη γερή καρδιά, προστίθεται ακόμη ένα, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.

Μέτρια κατανάλωση του ποτού επιβραδύνει ή αποτρέπει την εξέλιξη του καταρράκτη κι έτσι μειώνει τις πιθανότητες χειρουργικής αντιμετώπισής του. Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και κυρίως κρασιού μειώνει τον κίνδυνο επιδείνωσης του καταρράκτη και αποτρέπει τη χειρουργική αντιμετώπισή του, ισχυρίζεται νέα βρετανική μελέτη από το Πανεπιστήμιο UCL και την Οφθαλμολογική Κλινική Moorfields του Λονδίνου. Πρόκειται για

Στα πολλά οφέλη του κόκκινου κρασιού, από τη μακροζωία μέχρι τη γερή καρδιά, προστίθεται ακόμη ένα, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές. Read More »

Πώς θα φτιάξετε χειμωνιάτικη σαγκρία στο σπίτι

Η «αιματοβαμμένη» σαγκρία οφείλει το όνομα στο sangre, που σημαίνει αίμα και παραπέμπει στο βαθύ χρώμα του κόκκινου κρασιού. Λέγεται ότι το πρώτο μίγμα δημιουργήθηκε όταν οι ρωμαϊκές λεγεώνες διέσχιζαν στις κατακτήσεις τους την ιβηρική. Το νερό ήταν σπάνιο και ορισμένες φορές, επικίνδυνο οπότε οι στρατιώτες έριχναν πάντα μέσα λίγο κρασί και ενίοτε, μερικά φρούτα και βότανα

Πώς θα φτιάξετε χειμωνιάτικη σαγκρία στο σπίτι Read More »

Bruno Rocca: Ο επίμονος οινοποιός και το πετράδι του Πιεμόντε

Η ιστορία της οικογένειας που παράγει ένα από τα κορυφαία Barbaresco του κόσμου – Το κρασί που κάθε χρόνο έχει πουληθεί πριν καν εμφιαλωθεί Εκείνο το βράδυ στην Νέα Υόρκη η Λουίζα Ρόκκα  βρισκόταν σε ένα εστιατόριο μαζί με έναν συνεργάτη της όταν παρατήρησε ότι στο διπλανό τραπέζι δύο Αμερικάνοι που είχαν παραγγείλει το Bruno Rocca Barbaresco,

Bruno Rocca: Ο επίμονος οινοποιός και το πετράδι του Πιεμόντε Read More »

Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού και τυριού καταπολεμά το Αλτσχάιμερ, δείχνει νέα έρευνα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα των ΗΠΑ αποκάλυψαν πως η κατανάλωση κόκκινου κρασιού και τυριού μπορεί να αποτρέψει την εξασθένηση των γνωστικών ικανοτήτων του εγκεφάλου, η οποία οφείλεται στο Αλτσχάιμερ. Στην έρευνα που διεξήχθη, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα με βάση τις απαντήσεις 1.787 ενηλίκων, ηλικίας 46 με 77 ετών, σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τις

Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού και τυριού καταπολεμά το Αλτσχάιμερ, δείχνει νέα έρευνα Read More »

10 μυστικά για την καλλιέργεια του αμπελιού

Παραδοσιακά, στον ελληνικό χώρο, κάθε οικογένεια είχε το αμπέλι της για να φτιάχνει το κρασί της και την κρεβατίνα της για να τρώει φρέσκα σταφύλια. Το αμπέλι είναι ένας καρποφόρος θάμνος που μας δίνει σταφύλια για αρκετές δεκαετίες μετά τη φύτευση του. Το φυτό του αμπελιού ονομάζεται κλήμα, θα το ακούσουμε ωστόσο και με την

10 μυστικά για την καλλιέργεια του αμπελιού Read More »

Τι είναι τα κρασιά “Super Tuscans”

Tα επονομαζόμενα Super Tuscans είναι κρασιά υψηλού κύρους και γοήτρου, με χαρακτηριστικά του προφίλ τους: τις υψηλές τιμές διάθεσης, την περιορισμένη παραγωγή, το πυκνό, συμπυκνωμένο, καλοφτιαγμένο έως τεχνικά άψογο στυλ, τη διεθνή ποικιλιακή σύνθεση (κατά ένα μεγάλο ποσοστό) και την κατάληξη -aia στο όνομα του κρασιού. Μια συγκεκριμένη συνταγή, που εάν βρεθεί ο κατάλληλος επενδυτής

Τι είναι τα κρασιά “Super Tuscans” Read More »

Συνταγή για παραδοσιακή μουσταλευριά -Χωρίς ζάχαρη, με όλο το άρωμα του σταφυλιού

Αυτή η συνταγή είναι της… εποχής, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο τρύγος στη χώρα και μπορούμε να βρούμε φρέσκο και ευωδιαστό μούστο. Αν και η εποχή του τρύγου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και ανάλογα με το είδος του σταφυλιού, είναι σχεδόν βέβαιο πως αυτή την εποχή θα μπορέσετε να βρείτε μούστο για αυτή την

Συνταγή για παραδοσιακή μουσταλευριά -Χωρίς ζάχαρη, με όλο το άρωμα του σταφυλιού Read More »

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ελιά και το κρασί

Για την ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία οι προγνώσεις είναι μάλλον δυσοίωνες: μέχρι τα τέλη του αιώνα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τόσο η συχνότητα όσο και η ένταση των περιόδων ξηρασίας, ειδικά δε την άνοιξη και το καλοκαίρι. Βάσει σχετικών μοντέλων η μέση ετήσια θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ ενός και πεντέμισι βαθμών Κελσίου. Η μεγαλύτερη άνοδος

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ελιά και το κρασί Read More »

Λύθηκε το μυστήριο της καταγωγής του διάσημου ισπανικού κρασιού αλβαρίνιο

Είναι ντόπιο και η συγκεκριμένη ποικιλία κρασιού παράγεται στη Γαλικία ήδη από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Μυστήριο και θρύλοι περιβάλλουν επί δεκαετίες την προέλευση της ποικιλίας αλβαρίνιο (albariño) -που κατά γενική ομολογία θεωρείται το καλύτερο λευκό κρασί της Ισπανίας- όσον αφορά την καταγωγή του σταφυλιού από το οποίο παράγεται. Μέχρι τώρα τουλάχιστον. Επιστήμονες σε ερευνητικό ινστιτούτο

Λύθηκε το μυστήριο της καταγωγής του διάσημου ισπανικού κρασιού αλβαρίνιο Read More »

Η βρετανική εταιρεία Frugalpac λάνσαρε προσφάτως ένα νέο μπουκάλι για κρασί κατασκευασμένο κυρίως από ανακυκλωμένο χαρτί.

Η συσκευασία των 750ml είναι «κατασκευασμένη από ανακυκλωμένο χαρτόνι, σε ποσοστό 94% και εσωτερικά καλύπτεται από ένα υλικό ειδικό για την αποθήκευση του κρασιού ή κάποιου άλλου αλκοολούχου ποτού», αναφέρει η εταιρεία Frugalpac, η οποία επισημαίνει ακόμα ότι το κόστος του Frugal Bottle είναι αντίστοιχο με αυτό της γυάλινης φιάλης και ότι η συσκευασία μπορεί να ψυχθεί και να

Η βρετανική εταιρεία Frugalpac λάνσαρε προσφάτως ένα νέο μπουκάλι για κρασί κατασκευασμένο κυρίως από ανακυκλωμένο χαρτί. Read More »

«Παράθυρα κρασιού»: Η μεσαιωνική παράδοση που επέστρεψε στην Ιταλία λόγω κορονοϊού

Μια παράδοση που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα αναβιώνει στην Φλωρεντία λόγω κορονοϊού. Καραντίνα, απαγόρευση κυκλοφορίας και αμφισβητούμενες θεραπείες επέστρεψαν στην Ιταλία του κορονοϊού, γυρίζοντάς την πίσω στον 18ο αιώνα. Όμως οι Ιταλοί καλοδέχτηκαν μια παράδοση από την εποχή της βουβωνικής πανώλης. Τα «παράθυρα κρασιού». Πολλές ταβέρνες χρησιμοποιούν πλέον αυτή την κατασκευαστική πατέντα που κρατά από τον Μεσαίωνα.

«Παράθυρα κρασιού»: Η μεσαιωνική παράδοση που επέστρεψε στην Ιταλία λόγω κορονοϊού Read More »

Έρευνα Αναφέρει ότι οι Ετικέτες Κρασιού Μπορεί να Επηρεάζουν τα Γούστα των Οινόφιλων

Όταν αγοράζουν κρασί, πολλοί άνθρωποι βασίζονται στην ετικέτα για να τους βοηθήσει να κάνουν την επιλογή τους. Τώρα, μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Okanagan δείχνει, όπως φαίνεται ότι η ετικέτα μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αισθάνονται τις γεύσεις του κρασιού. Σύμφωνα με την έρευνα των μεταπτυχιακών φοιτητών στο

Έρευνα Αναφέρει ότι οι Ετικέτες Κρασιού Μπορεί να Επηρεάζουν τα Γούστα των Οινόφιλων Read More »

Δεξαμενές κρασιού μετατρέπονται σε ένα από τα πιο ειδυλλιακά καταλύματα της Ελλάδας

Το Dexamenes Seaside Hotel είναι ο πρώτος εναλλακτικός χώρος, μια ιδιαίτερη πρόταση που δίνει νέα ζωή σε εγκαταλελειμένες δεξαμενές κρασιού του μεσοπολέμου πάνω στην αμμουδιά της Κουρούτας.  Τα επόμενα χρόνια οι Dexamenes θα επεκταθούν με την προσθήκη περισσότερων ανακαινισμένων εγκαταστάσεων του ιστορικού οινοποιείου αξιοποιώντας με ιδιαίτερη προσοχή την αισθητική των παλιών στοιχείων που προυπάρχουν. Οι δεξαμενές του

Δεξαμενές κρασιού μετατρέπονται σε ένα από τα πιο ειδυλλιακά καταλύματα της Ελλάδας Read More »

Οι δέκα χώρες που πίνουν περισσότερο αλκοόλ στην Ευρώπη

Η Ευρώπη φαίνεται πως «αγαπά» πολύ το αλκοόλ, καθώς η κατανάλωση  ποτών συχνά αποτελεί μέρος πολιτιστικών εκδηλώσεων και εορτασμών. Η  λίστα , που ακολουθεί συγκεντρώνει τις χώρες που καταναλώνουν το περισσότερο αλκοόλ παγκοσμίως όπως παρουσιάστηκε στο World Population Review 2020 με στοιχεία που προήλθαν από το alcohol.org. 10. ΓερμανίαΣτη Γερμανία μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού απέχει

Οι δέκα χώρες που πίνουν περισσότερο αλκοόλ στην Ευρώπη Read More »

Κατανάλωση μέτριας ποσότητας κρασιού, ειδικά τις βραδινές ώρες έχει σημαντικά οφέλη

Για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται ότι όταν όλα γίνονται όλα με μέτρο, όλα επιτρέπονται! Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες μελέτες των δύο σημαντικότερων πανεπιστημίων των Ηνωμένων Πολιτειών,του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Washington και της Ιατρικής Σχολής του Harvard, έχει σημαντικά οφέλη η κατανάλωση μέτριας ποσότητας κρασιού, ειδικά τις βραδινές ώρες. Η σημαντική περιεκτικότητα του κρασιού –κυρίως

Κατανάλωση μέτριας ποσότητας κρασιού, ειδικά τις βραδινές ώρες έχει σημαντικά οφέλη Read More »

ΚΕΟΣΟΕ: Η συγκομιδή στο νότιο ημισφαίριο έχει επηρεαστεί από την ξηρασία και κλιματικά προβλήματα

Η συγκομιδή σταφυλιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις διάφορες χώρες παραγωγής του νότιου ημισφαιρίου. Αν και οι ποιοτικές προοπτικές είναι μάλλον ευνοϊκές, οι όγκοι φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από τις κλιματικές συνθήκες και ιδιαίτερα από την έλλειψη βροχοπτώσεων. Η μόνη αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι η Νότια Αφρική. Πράγματι, μετά από πολλά χρόνια ξηρασίας, οι κλιματικές συνθήκες

ΚΕΟΣΟΕ: Η συγκομιδή στο νότιο ημισφαίριο έχει επηρεαστεί από την ξηρασία και κλιματικά προβλήματα Read More »