Το έχουμε δει όλοι. Ο περιβόητος στροβιλισμός του κόκκινου κρασιού στο ποτήρι, το στροβιλιζόμενο υγρό βελούδο, το καλαίσθητο κύμα. Ίσως το έχετε επιχειρήσει κι εσείς, ή ίσως το έχετε απλά συνηθίσει. Όπως και να έχει, μπορείτε να θυμηθείτε μια εποχή στην οποία επιχειρήσατε αυτή τη θρυλική κίνηση, αλλά απέτυχε παταγωδώς και το κρασί χύθηκε πάνω στο τραπέζι ή πάνω στα ρούχα σας.
Γιατί όμως κάνουμε εντέλει αυτήν την κίνηση; Είναι απλώς να αναδείξουμε την ικανότητά μας να δημιουργούμε φυγόκεντρο δύναμη και να μοιάζουμε σνομπ οινόφιλοι; Βασικά, όχι.
Το στροβίλισμα του κρασιού δεν είναι απλώς cool. Υπάρχει στην πραγματικότητα πρακτικός λόγος για τον οποίο το κάνουμε αυτό. Το κρασί, όπως σερβίρεται απευθείας από τη φιάλη, είναι “κλειστό” στη μύτη και πρέπει να “ανοίξει”. Στροβιλίζοντας το κρασί απελευθερώνουμε αρώματα και νότες που δεν θα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε αλλιώς. Όταν το κρασί υποβληθεί σε φυγοκεντρική δύναμη στο ποτήρι, απελευθερώνονται αρώματα και το “μπουκέτο” του κρασιού αναπτύσσεται περισσότερο.
Το κρασί χρειάζεται λίγο αέρα για να αναπτύξει το αρωματικό του δυναμικό. Για να πειραματιστείτε και να διαπιστώσετε την διαφορά, δοκιμάστε να βάλετε λίγο κρασί στο ποτήρι και μετά να το μυρίσετε χωρίς αερισμό ή στροβιλισμό. Στη συνέχεια, στροβιλίστε διατηρώντας το χέρι σας στη βάση του γυαλιού και μετακινώντας τη βάση σε μια επιφάνεια με μια γρήγορη, κυκλική κίνηση. Κάντε το αυτό μία φορά για περίπου 5-10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια μυρίστε ξανά. Θα έχετε παρατηρήσει ότι τα αρώματα είναι πολύ πιο έντονα και τώρα θα πρέπει να μπορείτε να μυρίσετε το προφίλ γεύσης με μεγαλύτερη ευκολία. Επαναλάβετε τη δοκιμή μέχρι να αισθανθείτε ότι η μύτη σας έχει κατανοήσει όλα τα χαρακτηριστικά του αρώματος.
Ο άλλος λόγος για το στροβιλισμό του κρασιού δεν αφορά τον μέσο φίλο του κρασιού. Χρησιμοποιείται περισσότερο από τους λάτρεις του κρασιού και τους someliers.
Ο οίνος στροβιλίζεται για να μπορέσει ο ειδικός να δει τα πόδια! Τα “πόδια” αναφέρονται στο υπόλειμμα που αφήνεται στο ποτήρι αφού με τη φυγόκεντρο κίνηση το κρασί έχει αγγίξει κάθε επιφάνεια του ποτηριού. Όταν ησυχάσει ο στροβιλισμός επιστρέφει πίσω σε αρμονία. Οι ειδικοί παρατηρούν τα πόδια του κρασιού. Κινούνται αργά ή γρήγορα … είναι παχιά ή λεπτά; Τα πόδια, ή δάκρυα, του οίνου λένε δύο πράγματα:
1.Περιεκτικότητα σε οινόπνευμα: η αμπελοκαλλιέργεια μας λέει ότι όσο θερμότερο είναι το κλίμα, τόσο περισσότερο αλκοόλ μπορεί να υπάρχει στο κρασί λόγω των επιπέδων ωριμάνσεως των σταφυλιών και της περιεκτικότητας σε σάκχαρα. Τα κρασιά που είναι υψηλότερα σε αλκοόλ είναι πιο παχύρρευστα στην εμφάνιση.
2.Πόσο γεμάτο είναι το κρασί: Όσο πιο παχύρευστο εμφανίζεται το κρασί με το στροβιλισμό στο ποτήρι, τόσο πιο γεμάτο είναι το σώμα που θα αισθανθείτε στο στόμα. Το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης για το τι κρασί είναι σε μια τυφλή δοκιμασία επιτυγχάνεται με τη μυρωδιά, και βλέποντας το κρασί, και λιγότερο με την πόση.
μέσω του krasiagr.com