Το να γιορτάσει κανείς τα 90α γενέθλια σίγουρα αποτελεί ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα.
Μια ομάδα ερευνητών από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ στις Κάτω Χώρες έχει βρει ένα πιθανό μυστικό όπλο για την επίτευξη αυτού του ορόσημου. Η μελέτη τους διαπίστωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που κατανάλωναν κατά μέσο όρο ένα αλκοολούχο ποτό ανά ημέρα είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να φτάσουν στην ηλικία των 90 ετών σε αντίθεση με εκείνους που απέχουν εντελώς από τα αλκοολούχα ποτά ή με εκείνους που κάνουν κατάχρηση.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Age and Ageing, ανέλυσε δεδομένα από το Netherlands Cohort Study (NLCS), η οποία συνέλεξε στοιχεία ερωτηματολογίου για την υγεία από το 1986 έως το 2007 σε χιλιάδες συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με την πρόσληψη αλκοόλ.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που γεννήθηκαν μεταξύ 1916 και 1917 επιλέχθηκαν για αυτήν την ανάλυση, λόγω της πιθανότητας της ομάδας να φτάσει την ηλικία των 90 ετών στο τέλος της μελέτης to 2007.
Η συνολική ομάδα των ερωτηθέντων αποτελούνταν από 2.591 άνδρες και 2.888 γυναίκες από διάφορες Oλλανδικές κοινότητες.
Ο Δρ. Piet van den Brendt και η ερευνητική ομάδα του χρησιμοποίησαν διατροφικές αξιολογήσεις και ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας πρόσληψης τροφίμων (FFQ) για την ανάλυση της κατανάλωσης τροφίμων και ποτών, των τρόπων ζωής και των ιατρικών συνθηκών.
Οι ερωτηθέντες που λάμβαναν έως ένα ποτό ανά μήνα θεωρήθηκαν ως μη καταναλωτές αλκοολούχων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 16,7% των ανδρών και το 34,4% των γυναικών έφτασαν τα 90 έτη.
Η μέτρια κατανάλωση κρασιού συνδέθηκε θετικά με τη μακροζωία στους άνδρες και τις γυναίκες. Τα οινοπνευματώδη θεωρήθηκαν με βάση τα αποτελέσματα θετικά συνδεδεμένα με τη μακροζωία στους άνδρες, αλλά αντιστρόφως με τις γυναίκες.
“Συνολικά για άνδρες και γυναίκες που μετείχαν στην συγκεκριμένη έρευνα, η υψηλότερη πιθανότητα να φθάσουν τα 90 βρέθηκε σε εκείνους που καταναλώνουν από 5 έως λιγότερο από 15 γραμμάρια αλκοόλ ημερησίως [0,5 έως 1,5 ποτήρια κρασιού]”, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Η μελέτη βασίστηκε σε έναν αρκετά ομοιογενή πληθυσμό και στις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος που οι ίδιοι οι συμμετέχοντες ηλικίας από 68 έως 72 ετών (το 1986) ανέφεραν οικειοθελώς χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με την συνολική πρόληψη αλκοολούχων ποτών κατά την διάρκεια της ζωής τους ή τα προσωπικά τους κοινωνικοοικονομικά δεδομένα.
Ο Δρ. Van den Brendt τονίζει ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως κίνητρο για να αρχίσουν να καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά. Απλώς μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στο αλκοόλ και το προσδόκιμο ζωής.
Πηγή: winespectator.com