Συστατικο του κρασιου (ρεσβερατρολη) κατα της γηρανσης του εγκεφαλου

Μια ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να παραμείνει νέος, με παρόμοιο τρόπο με την άσκηση και τη χαμηλή σε θερμίδες διατροφή, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Η ρεσβερατρόλη, η οποία εμφανίζεται με φυσικό τρόπο στη φλούδα φρούτων, όπως τα σταφύλια, τα βατόμουρα και τα μούρα, μπορεί να κρατήσει τους μύες […]

Συστατικο του κρασιου (ρεσβερατρολη) κατα της γηρανσης του εγκεφαλου Read More »

Έκθεση Οινόραμα: 11 με 13 Μαρτίου 2017 στο Ζάππειο Μέγαρο

Ένας κλάδος που δείχνει να αντιστέκεται στην κρίση είναι το κρασί. Νέοι χώροι εστίασης (στους οποίους το επώνυμο ελληνικό κρασί συχνά πρωταγωνιστεί) ανοίγουν καθημερινά, εκατομμύρια ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας το αναζητούν ως μέρος της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας, ενώ στο εξωτερικό έχει εισχωρήσει σε μεγάλες και δύσκολες αγορές όπως εκείνη των ΗΠΑ. Τίποτα

Έκθεση Οινόραμα: 11 με 13 Μαρτίου 2017 στο Ζάππειο Μέγαρο Read More »

Για ποιο λόγο υπάρχει κενός χώρος μέσα σ΄ ένα μπουκάλι κρασιού;

Αν προσέξατε, θα διαπιστώσατε ότι υπάρχει κενός χώρος σε όλα τα είδη κουτιών-συσκευασιών, από τις κονσέρβες μέχρι τις σακούλες με κατεψυγμένα λαχανικά. Σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται για τον ίδιο λόγο. Αφήνουμε ένα μικρό χώρο κενό γιατί στα τρόφιμα που εκτίθενται στις μεταβολές της πίεσης και της θερμοκρασίας υπάρχει ενδεχόμενο συστολής-διαστολής. Σε ένα μπουκάλι κρασί,

Για ποιο λόγο υπάρχει κενός χώρος μέσα σ΄ ένα μπουκάλι κρασιού; Read More »

Αποτελέσματα 17ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης

ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΥΣΟ 1 Grande Reserve Νάουσσα Μπουτάρη 2011 Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική Α.Ε.Π.Ο.Π. Νάουσα Ερυθρός Ελλάδα 2 Ράμνιστα 2013 Κυρ Γιάννη Α.Ε.Π.Ο.Π. Νάουσα Ερυθρός Ελλάδα 3 Sole Βιδιανό – Ασύρτικο 2016 Κτήμα Βιβλία Χώρα Α.Ε.Ποικιλιακός Οίνος Λευκός Ελλάδα 4 White Chateau 2015 Κτήμα Πόρτο Καρράς Π.Γ.Ε. Σιθωνία Λευκός Ελλάδα ΧΡΥΣΑ 5 Grande Reserve Νάουσσα

Αποτελέσματα 17ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης Read More »

Χημικες αναλυσεις σε οινους και γλευκη (ανάλυση κρασιού & μούστου)

Στο Χημείο-Οινολογικό εργαστήριο ENOLOGY LAB διενεργούνται όλες οι απαραίτητες οινολογικές αναλύσεις σε γλεύκη (μούστους) και οίνους (κρασί). ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ Προσδιορισμός σακχάρων Ειδικό βάρος Αλκοολικός τίτλος Διορθωμένη πτητική οξύτητα Ολική οξύτητα Ολικό θειώδες Ελεύθερο θειώδες pH (Ενεργός οξύτητα) Ανάγοντα σάκχαρα Μηλικό οξύ Κάλιο Σίδηρος  Χαλκός Α- αμινικού αζώτου Προσδιορισμός βέλτιστης τεχνολογικής ωριμότητας Έλεγχοι μελλοντικών θολωμάτων  Οξειδωτικός έλεγχος 

Χημικες αναλυσεις σε οινους και γλευκη (ανάλυση κρασιού & μούστου) Read More »

Πως πήραν το όνομα τους 14 δημοφιλή ποτά (Κρασί, Ρακί, Ούζο, Σούμα κτλ)

Κρασί: η λέξη “κρασί” αντικατέστησε τη αρχική  λέξη “οίνος” . Η λέξη κατάγεται, με μεσολάβηση των τύπων κρασίν < κρασίον, από τη λέξη κράσις (ανάμειξη), που με τη σειρά της είναι παράγωγο του ελληνικού θέματος κρα (<ρήμα κεράννυμι= αναμειγνύω και το ουσιαστικό κρατήρ= σκεύος ανάμειξης οίνου με νερό). Η ετυμολογία της λέξης αντανακλά τη συνήθεια

Πως πήραν το όνομα τους 14 δημοφιλή ποτά (Κρασί, Ρακί, Ούζο, Σούμα κτλ) Read More »

Το έξι οφέλη του κρασιού

Το κρασί τυχαίνει να είναι αρκετά καλό για εμάς και πέρα από την ανακούφιση του στρες, οι ερευνητές έχουν συνδέσει αυτό το αρχαίο ποτό με πολλά οφέλη, από την πρόληψη του καρκίνου, την βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, την καρδιαγγειακή υγεία, την αντιγήρανση, ακόμη και την απώλεια βάρους. Λοιπόν, μην το χρησιμοποιήσετε ως δικαιολογία για να

Το έξι οφέλη του κρασιού Read More »

Τρύγος, μια πανάρχαιη γλυκιά τελετουργία

Παραφράζοντας το πασίγνωστο δημοτικό γαμήλιο άσμα «Σήμερα γάμος γίνεται», μήνας που είναι, μπαίνουμε μες στ` αμπέλι …σαν νοικοκυραίοι να τρυγήσουμε όχι μόνο το γλυκό σταφύλι, αλλά και τα έθιμα, τις δοξασίες, τις παροιμίες, τα παραδοσιακά τραγούδια, ακόμα και την ιστορία του, να πειράξουμε ο ένας τον άλλο, πάντα με καλή πρόθεση, να χορέψουμε τους κυκλωτικούς

Τρύγος, μια πανάρχαιη γλυκιά τελετουργία Read More »

Πόσο κρασί μπορούμε να καταναλώνουμε την ημέρα;

Το κρασί σχετίζεται με πολλές στιγμές της ζωής μας. Συνοδεύει όμορφα το φαγητό μας και είναι συνδεδεμένο με την κοινωνική μας ζωή. Οίνος ευφραίνει καρδία; Υπάρχουν κλινικές μελέτες που δείχνουν ότι η λογική κατανάλωση κρασιού έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία μας, ειδικά όταν αυτό αποτελεί μέρος μιας διατροφής στα πρότυπα της μεσογειακής. Οι διαθέσιμες μελέτες

Πόσο κρασί μπορούμε να καταναλώνουμε την ημέρα; Read More »

Τρύγος σταφυλιών στ’αμπέλια στα Μεσόγεια Αττικής

«Είνε κάμποσες ημέρες τώρα που η Αθήνα είνε ανασκουμπωμένη με τη φούρια μεγάλων προετοιμασιών. Θα ενόμιζε κανείς ότι λαμβάνει έκτακτα μέτρα κατά των επιδημιών. Βγάζει τα βαρέλια της, τα μεγάλα στεφανωτά ξυλοβάρελα, τα βουτσιά, τα βαγένια, τα ανεβάζει αδειανά από τα υπόγεια των καπηλειών έξω στο πεζοδρόμιο και τα καθαρίζει, τους αλλάζει τις σκεβρωμένες δουγές

Τρύγος σταφυλιών στ’αμπέλια στα Μεσόγεια Αττικής Read More »

Απομυθοποιώντας το Χύμα κρασί

Του Γιάννη Καρακάση Μύθος: Ο ασκός (το λεγόμενο πιο κομψά bag in a box) και το πλαστικό μπουκάλι είναι χύμα. H αλήθεια: Δεν είναι τόσο απλό. Τυπικά τόσο ο ασκός όσο και το πλαστικό μπουκάλι τύπου κόκα – κόλα ΔΕΝ είναι χύμα κρασί αφού διαθέτουν κανονικές συσκευασίες. Η λέξη χύμα αναφέρεται στην έλλειψη συσκευασίας και για να μη

Απομυθοποιώντας το Χύμα κρασί Read More »

H κατανάλωση κρασιού μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 15% σε σύγκριση με την αποχή.

Νέα ανάλυση έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση κρασιού, όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 αλλά είναι πιο προστατευτική σε σχέση με τη μπύρα ή άλλα οινοπνευματώδη. Αρκετές παλαιότερες μετα-αναλύσεις που συνδυάζουν τα αποτελέσματα αρκετών ερευνών, ανακάλυψαν προστατευτική επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ στο διαβήτη, δήλωσαν ερευνητές του Huazhong University στην Κίνα. Η δική τους

H κατανάλωση κρασιού μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 15% σε σύγκριση με την αποχή. Read More »

Μύθοι και αλήθειες για το κρασί

Οι μύθοι και αλήθειες για το κρασί, όσο συνεχίζουν να μπερδεύουν, συμβάλλουν πολύ στην οινική ημιμάθεια των καταναλωτών. Τους αποπροσανατολίζουν, κρατώντας τους μακριά από την πραγματική απόλαυση, που αυτό το προϊόν μπορεί να προσφέρει, κάτω από κατάλληλες συνθήκες παραγωγής σε αμπέλι και οινοποιείο. «Αγνό» κρασί δεν σημαίνει ανώνυμο Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για «αγνό»

Μύθοι και αλήθειες για το κρασί Read More »

Η κατανάλωση καφέ και κρασιού κάνει καλό στο… έντερο

Ολλανδοί επιστήμονες έχουν δώσει μια άλλη εικόνα στη φράση «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα», καθώς βάσει της έρευνας που διεξάγουν, ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα ποτήρι κρασί φαίνεται, επίσης, να βοηθήσει στη διατήρηση των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Μια ευρείας κλίμακας ανάλυση του DNA επέτρεψε στους ερευνητές να εξετάσουν ποιοι παράγοντες

Η κατανάλωση καφέ και κρασιού κάνει καλό στο… έντερο Read More »

Ο Άγιος Νικόλαος ο κρασόκτιστος, ένα μικρό εκκλησάκι χτισμένο με κρασί.

Το μικρό ανεμοδαρμένο εκκλησάκι που έχει χτιστεί λένε από κρασί, θεωρείται από τους ντόπιους φύλακας άγγελος για τα πλοία που μπαίνουν στο λιμάνι της πόλης. Πρόκειται για ένα πανέμορφο εξωκλήσι της Αργολίδας στην Καραθώνα, μόλις 7 χιλιόμετρα μακρυά από το Ναύπλιο, χτισμένο κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα. Η ονομασία του ως Άγιος Νικόλαος ο κρασόκτιστος προέκυψε

Ο Άγιος Νικόλαος ο κρασόκτιστος, ένα μικρό εκκλησάκι χτισμένο με κρασί. Read More »

Σε πτωτική τροχιά η εγχώρια αγορά οίνου

Αισθητά υποχώρησε την τελευταία πενταετία ο μέσος όρος ετήσιας παραγωγής κρασιού (-20%) σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη πενταετία. Από τη συνολική παραγωγή, ποσοστό άνω του 60% αφορά κρασιά χωρίς συγκεκριμένη ένδειξη προέλευσης (ΠΟΠ, ΠΓΕ). Τα παραπάνω μαζί με πολλά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάζει η ICAP στην μελέτη της για τον οινοποιητικό κλάδο. Όπως αναφέρεται

Σε πτωτική τροχιά η εγχώρια αγορά οίνου Read More »

Για μια κανάτα κρασί – Χόρχε Μπουκάϊ

«Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε… άλλος ένας βασιλιάς. Ήταν ο μονάρχης μιας μικρής χώρας που την έλεγαν το Πριγκιπάτο της Αμπελοχώρας. Το βασίλειό του ήταν γεμάτο αμπέλια, και όλοι οι υπήκοοί του ασχολούνταν με την παραγωγή κρασιού. Με την εξαγωγή σε άλλες χώρες, οι δεκαπέντε χιλιάδες οικογένειες που κατοικούσαν στην Αμπελοχώρα κέρδιζαν αρκετά για

Για μια κανάτα κρασί – Χόρχε Μπουκάϊ Read More »

ΙΣΤΟΡΙΑ: Για ένα κρασί, 93 νεκροί!

Τα φοιτητικά κινήματα και το πανεπιστημιακό άσυλο, έχουν αποτελέσει πολλές φορές στην ιστορία, την προμετωπίδα για κοινωνικές επαναστάσεις και πολιτικές αλλαγές. Πριν από 660 χρόνια όμως, στην Οξφόρδη, τα παραπάνω έγιναν η αιτία να χάσουν τη ζωή τους 93 άνθρωποι, μετά από ταραχές που ξέσπασαν ανάμεσα σε φοιτητές του γνωστού αγγλικού πανεπιστημίου και τους κατοίκους

ΙΣΤΟΡΙΑ: Για ένα κρασί, 93 νεκροί! Read More »

Καθορισμός των ειδικών όρων για τη λειτουργία των εμφιαλωτηρίων των αμπελοοινικών προϊόντων

Υπουργική Απόφαση 5042/116548/2015 – ΦΕΚ 2323/Β/27-10-2015 Άρθρο 1 Σκοπός Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι ειδικοί όροι για τη λειτουργία των εμφιαλωτηρίων των αμπελοοινικών προϊόντων του Μέρους ΙΙ του Παραρτήματος VII του Καν. (ΕΕ) αριθ. 1308/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, των αρωματισμένων οίνων καθώς και η διαδικασία ελέγχου αυτών. Άρθρο 2 Διαδικασία λειτουργίας

Καθορισμός των ειδικών όρων για τη λειτουργία των εμφιαλωτηρίων των αμπελοοινικών προϊόντων Read More »