Αισθητά υποχώρησε την τελευταία πενταετία ο μέσος όρος ετήσιας παραγωγής κρασιού (-20%) σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη πενταετία. Από τη συνολική παραγωγή, ποσοστό άνω του 60% αφορά κρασιά χωρίς συγκεκριμένη ένδειξη προέλευσης (ΠΟΠ, ΠΓΕ). Τα παραπάνω μαζί με πολλά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάζει η ICAP στην μελέτη της για τον οινοποιητικό κλάδο. Όπως αναφέρεται σε αυτήν, η παρατεταμένη ύφεση οδήγησε στη μείωση της κατανάλωσης κρασιού και ποτών γενικότερα, σε χώρους ψυχαγωγίας / εστίασης.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση που σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές οίνου σε ορισμένες χώρες κατά το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.