Για την καρδιά, τον εγκέφαλο και συνολικά τον οργανισμό, το σταφύλι θεωρείται ένα εξαιρετικά ωφέλιμο φρούτο με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Έρευνα δείχνει ότι ίσως να μπορεί να καταπολεμήσει ακόμα και τις επιπτώσεις μιας «junk food» διατροφής. Απολαύστε το, αλλά χωρίς να το παρακάνετε στην ποσότητα.
Όταν ακούω τη φράση «υγιεινά σνακ» το σταφύλι είναι ένα από τα πρώτα φρούτα που μου έρχονται στο μυαλό. Κι αυτό γιατί είναι ένα θεωρητικά «εύκολο» φρούτο, αφού μπορούμε να το κουβαλάμε μαζί μας οπουδήποτε, από το σχολείο μέχρι τη δουλειά ή τη σχολή. Και μάλιστα, έχει τέλεια γεύση!
Τα σταφύλια βγαίνουν σε διάφορα χρώματα και ποικιλίες, ακόμη και χωρίς κουκούτσια! Μάλιστα, αποτελούνται από περίπου 82% νερό, γεγονός που τα καθιστά άκρως ενυδατικά για τον οργανισμό μας. Επίσης, μπορούμε να τα καταναλώσουμε με διάφορους τρόπους: ανάλογα με την ποικιλία του σταφυλιού, μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα, να αποξηραθούν για να γίνουν οι αγαπημένες μας σταφίδες ή να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή κρασιού, μαρμελάδας, ή ξυδιού.
Μιας και ο Σεπτέμβριος είναι ο κατάλληλος μήνας για να απολαύσουμε τα σταφύλια, γράφουμε για τα οφέλη που θα αποκομίσουμε εάν τα εντάξουμε στη διατροφή μας, αλλά και τους πιθανούς κινδύνους από την υπερβολική κατανάλωση.
Οφέλη από την κατανάλωση σταφυλιών
Αρχικά, να πούμε ότι τα σταφύλια αποτελούν πηγή φυσικών ενώσεων, όπως οι πολυφαινόλες, οι κατεχίνες και οι ανθοκυανίνες. Οι ενώσεις αυτές, εκτός του ότι παρέχουν τη χρωστική ουσία για τον καθορισμό του χρώματος του σταφυλιού, έχουν προστατευτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Να θυμήσουμε ότι τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, το οποίο συνδέεται με χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.
Ακόμη, τα σταφύλια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, Β, C και κάλιο, ενώ είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Επιπλέον, θεωρούνται ότι καταπολεμούν την κατακράτηση και αυξάνουν τη διούρηση, γεγονός που συμβάλλει στην αποβολή τοξινών.
Unsplash Sophie Backes
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το σταφύλι ενδεχομένως να μπορεί να καταπολεμήσει ακόμα και τις επιπτώσεις μιας «junk food» διατροφής! Ειδικότερα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Western New England, κάνοντας πειράματα σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι η μακροχρόνια προσθήκη σταφυλιών στη διατροφή των τρωκτικών μείωσε τον κίνδυνο λιπώδους νόσου του ήπατος και παρέτεινε τη διάρκεια ζωής των ποντικιών που κατανάλωναν δυτικού τύπου διατροφή, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Επίσης, τα σταφύλια συμβάλλουν ακόμα και στην υγεία του εγκεφάλου. Εντυπωσιακό είναι το πόρισμα στο οποίο κατέληξαν πρόσφατα οι ερευνητές, ότι τα σταφύλια βελτιώνουν τη λειτουργία των νευρώνων του εγκεφάλου προστατεύοντάς μας από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Έχετε ακούσει για τη σταφυλοθεραπεία;
Προκειμένου να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη από την κατανάλωση σταφυλιών, πολλοί άνθρωποι κάνουν ακόμα και θεραπεία με το συγκεκριμένο φρούτο, τη λεγόμενη «σταφυλοθεραπεία». Πρόκειται για μια μορφή εναλλακτικής φυσικοπαθητικής ιατρικής, ένα είδος εναλλακτικής ιατρικής, που περιλαμβάνει μεγάλη κατανάλωση σταφυλιών και υπόσχεται αποτοξίνωση του οργανισμού.
Θεωρητικά, η σταφυλοθεραπεία ξεκινάει με πολύ αυστηρή δίαιτα νερού για 2-3 μέρες και συνεχίζεται με δίαιτα που περιλαμβάνει την κατανάλωση μόνο νερού και σταφυλιών (συνιστάται η επιλογή βιολογικών σταφυλιών). Η διάρκειά της ποικίλει ανάλογα με τους στόχους του κάθε ατόμου.
Ωστόσο, είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι η θεραπεία με σταφύλια δεν βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία, γι’ αυτό και έχει κατακριθεί.
Unsplash Nati Melnychuk
Με μέτρο στην κατανάλωση
Σε κάθε περίπτωση, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα σταφύλια αποτελούν έναν διατροφικό θησαυρό. Ωστόσο, όσο καλή κι υγιεινή τροφή κι αν είναι, πάντα θα πρέπει να έχουμε ένα μέτρο στην ποσότητα που τρώμε. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αν το παρακάνουμε με την ποσότητα σταφυλιών, τότε αυτά μπορεί να προκαλέσουν αέρια, φούσκωμα, διάρροια ή στομαχικές διαταραχές.
Επίσης, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για τυχόν αλλεργίες, έχοντας κατά νου ότι το να έχει κάποιος αλλεργική αντίδραση στα σταφύλια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το άτομο είναι αλλεργικό στο ίδιο το φρούτο. Μπορεί, για παράδειγμα, να είναι αλλεργικό στο φυτοφάρμακο με το οποίο αυτό έχει ποτιστεί.