Η σακχαρόζη ή σουκρόζη είναι ένας δισακχαρίτης του οποίου το μόριο αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης α-D Glcp, και ένα μόριο φρουκτόζης β-D-Fruf, ενωμένα με γλυκοζιτικό δεσμό α(1→2)β, και από το μέρος της γλυκόζης, από τον 1-C, και από το μέρος της φρουκτόζης, από τον 2-C.
Επομένως η σακχαρόζη δεν είναι ανάγον σάκχαρο.
Η σακχαρόζη είναι το τρίτο σημαντικότερο σάκχαρο στο γλεύκος με συγκέντρωση 2 – 10 g/lt (Hawker 1976). H σακχαρόζη συσσωρεύεται στα φύλλα της αμπέλου εξαιτίας της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, αλλά στα γλεύκη, λόγω της ιμβερτάσης, υδρολύεται σε γλυκόζη και φρουκτόζη. Κατά τη ζύμωση η σακχαρόζη υδρολύεται, από τα ένζυμα που παράγουν οι ζυμομύκητες, στα μονομερή σάκχαρα γλυκόζη και φρουκτόζη
Ο εμπλουτισμός με προσθήκη σακχαρόζης σε γλεύκη δεν είναι επιτρεπτός στην αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας.
Στο εργαστήριό μας η ποσότητα της σακχαρόζης σε οίνο ανιχνεύεται με την μέθοδο FTIR.
Τιμή ανά δείγμα (προ ΦΠΑ 24 %) | ||
Ανάλυση |
1-3
δείγματα |
4+
δείγματα |
Σακχαρόζη |
15 € |
10 € |
Μεθοδολογία – Αυτόματος Αναλυτής FTIR | ||
Απαιτούμενος Όγκος – 50 mL | ||
Χρόνος Επίδοσης Αποτελεσμάτων – 12 ώρες |