Η ποικιλία σταφυλιού Σαββατιανό και τα χαρακτηριστικά της

Το σαββατιανό είναι μια ελληνική ποικιλία σταφυλιού που παράγεται κυρίως στην περιοχή της Αττικής και της Βοιωτίας. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες σταφυλιών στην Ελλάδα και έχει αναδειχθεί σε ένα από τα κυριότερα σύμβολα της ελληνικής αμπελουργίας.

Είναι επίσης γνωστή σαν άσπρη κοντούρα, άσπρη δουμπραίνα, σακέϊκο, σταματιανό, σαββαθιανό, περαχωρίτικο ή Περαχωρίτης.

Το σαββατιανό είναι ένα λευκό σταφύλι με μικρές ρόγες και λεπτόφλοιο. Παράγεται κυρίως σε χαμηλά υψόμετρα και αλλά και σε πεδινές – θερμές περιοχές λόγω της προσαρμοστικότητας της αφού είναι ιδιαίτερα ανθεκτική ποικιλία στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες. Η ζώνη καλλιέργειας του σαββατιανού βρίσκεται κυρίως στην Αττική, την Εύβοια και τη Βοιωτία, αλλά καλλιεργείται επίσης σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Μικρές εκτάσεις βρίσκονται στις Κυκλάδες, στη Δυτική Κρήτη, στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία.

Είναι η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα καλύπτοντας με περισσότερο από 100.000 στρέμματα το ένα έκτο των συνολικών φυτεύσεων στην χώρα.

Το σαββατιανό είναι ένα σταφύλι που απαιτεί προσεκτική φροντίδα κατά την καλλιέργεια και την συλλογή του. Έχει μια ελαφριά γεύση και ένα άρωμα από φρούτα όπως ροδάκινο, βερίκοκο και εσπεριδοειδή. Το σαββατιανό παράγει κρασιά με μεσαίο σώμα και μέτρια οξύτητα. Τα κρασιά αυτά είναι διακριτικώς αρωματικά, ελαφριά και κατάλληλα για τον συνδυασμό με ελαφριά φαγητά όπως θαλασσινά, λευκά κρέατα, φρέσκα λαχανικά και σαλάτες.

Μερικά από τα πιο διάσημα κρασιά που παράγονται από την ποικιλία σαββατιανό είναι τα Σαββατιανά των Μεσογείων στην Αττική, ένα κρασί που αναλόγως της οινοποίησης προσδίδει από μέτρια έως έντονα αρώματα και φρουτώδη γεύση. Αρκετά από τα Σαββατιανά των μεσογείων έχουν αναγνωριστεί ως κάποια από τα καλύτερα κρασιά της Ελλάδας όπως εκείνα της Κερατέας, του Μαρκοπούλου, του Κορωπίου και των Σπάτων.

Συνολικά, το σαββατιανό είναι μια πολύ αγαπητή και αναγνωρίσιμη ποικιλία σταφυλιού στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί καταναλωτές επιλέγουν τα κρασιά που παράγονται από αυτήν την ποικιλία για την ποιότητά τους, την αυθεντικότητα τους και τον μοναδικό χαρακτήρα τους.

Συνολικά, το σαββατιανό είναι μια ποικιλία σταφυλιού με μοναδικά χαρακτηριστικά και αναγνωρίζεται για την υψηλή ποιότητα των κρασιών της. Η καλλιέργεια και η παραγωγή του στηρίζει την τοπική οικονομία και επιτρέπει στους καταναλωτές να απολαμβάνουν την τοπική γαστρονομία και κουλτούρα. Εάν επισκεφθείτε τα Μεσόγεια, δοκιμάστε οπωσδήποτε ένα κρασί από το σαββατιανό και ανακαλύψτε τη γεύση του μοναδικού αυτού τοπικού προϊόντος.

Επιπλέον, η ποικιλία σταφυλιού Σαββατιανό έχει μια πλούσια ιστορία και παράδοση. Οι Έλληνες  από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας και των συμποσίων του Πλάτωνα, του Σωκράτη και του Αριστοτέλη αναγνώριζαν την ποιότητα των κρασιών από αυτήν την ποικιλία και την καλλιεργούσαν.

Στις μέρες μας η νέα γενιά Σαββατιανό προσφέρει μια μοναδική εμπειρία κρασιού που συνδυάζει την τοπική παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία. Αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα ποικιλία σταφυλιού που παράγει κρασιά με μοναδικό χαρακτήρα και γεύση. Αναζητήστε τα κρασιά από αυτήν την ποικιλία και ανακαλύψτε τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους και την παγκόσμια αναγνώριση που έχουν αποκτήσει.