Χημική Ορολογία των αρωματικών συστατικών του οίνου

  • Μεθανόλη= άρωμα ορισμένων μήλων
  • Αιθανόλη= το γνωστό άρωμα της αλκοόλης που και αυτή θυμίζει ορισμένες ποικιλίες μήλου
  • Εξανόλη= μυρωδιά φρεσκοκομμένης χλόης
  • Αμυλική και Ισοαμυλική αλκοόλη= δυσάρεστη οσμή που μοιάζει όμως με αυτήν της αλκοόλης
  • Φαίνυλο-2-Αιθανόλη= άρωμα του τριαντάφυλλου και του γιασεμιού
  • Τυροσόλη= άρωμα μελιού
  • Λιναλοόλη= ένα από τα αρωματικά συστατικά του μοσχάτου, με άρωμα λεμονιού
  • Α-Ιονόνη= άρωμα βιολέτας
  • Γερανιόλη= μυρωδιά λουλουδιασμένη αλλά βαριά 
  • Α-Τερπινεόλη= άρωμα καμφοράς
  • Οκτενόλη= δυσάρεστη μυρωδιά της μούχλας
  • Ισοαμυλικός Αιθελεστέρας= άρωμα μπανάνας και αχλαδιού
  • Καπρονικός Αιθυλεστέρας= άρωμα βιολέτας και ώριμων μήλων
  • Καπρυλικός Αιθυλεστέρας= άρωμα φρούτου λιγότερο έντονο, θυμίζει και το άρωμα του σαπουνιού, τύπου Μασαλίας
  • Εστέραςτης Μεθυλοσαβινόνης= άρωμα τσίπουρου
  • Ισοβουτυρικό οξύ = μυρωδιά παλιού τυριού 
  • Βουτυρικός Αιθέρας = άρωμα βούτυρου 


Έχει αποδειχθεί οργανοληπτικά ότι ένα κρασί έχει τόσο ψηλότερη βαθμολογία όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση σε εστέρες (εκτός του οξικού αιθυλεστέρα) και σε ανώτερες αλκοόλες μέχρι ένα σημείο συγκέντρωσης